AKTUELNO

Čuveni Jeremićev let koštao je 70 hiljada evra, a Antidot je istraživanjem došao do saznanja da najskuplji let, u trenutku kada su svi letovi iznajmljeni, košta 20 hiljada evra, što je skoro četiri puta više.

Marko Matić, urednik medijske mreže Antidot rekao je za "Novo jutro" na Televiziji Pink da se, kada su posle dužeg vremena pregovori ponovo počeli, i nekoliko dana nakon što je predsednik Vučić rekao da je najveće dostignuće što nemamo više žrtava, dogodilo stravično ubistvo Olivera Ivanovića koje je bilo jasna politička poruka.

Foto: Printscreen

- Ovo je bila poruka, ko god da je to uradio, da ta stabilnost može da se naruši u bilo kom trenutku - istakao je Matić i dodao da je to udarac zvaničnoj politici Beograda, a da su se onda na unutrašnjoj sceni pojavili politički akteri, ruku pod ruku sa medijima koji ih podržavaju, koji su na jedan potpuno neodgovoran i po ovo društvo poguban način pokušali da zloupotrebe tragediju koja se dogodila, da odgovornost za to što se dogodilo pripišu svom političkom arhineprijatelju koji se ogleda u liku i funkciji predsednika Srbije.

- Onda smo imali tu lavinu, pre svega preko društvenih mreža i reakcija tih medija koji su prenosili. Gde su insinuirane neverovatne stvari za bilo koju normalnu demokratsku državu.

Nakon dva videa u kojima se vide kontradiktorne izjave Velimira Ilića, Matić je rekao da se u njegovoj moralnoj principijelnosti vidi da je put od smeća do čoveka koji sprovodi kapitalne investicije veoma kratak.

Foto: Printscreen

- Vidite, nije samo Velimir Ilić, i Saša Janković je pričao svašta, čak smo imali svedočenje njegovih saradnika da je nazivao Đilasa Trojanskim konjem neke vlasti. Kada je predstavljen izveštaj Verice Barać 2011. godine, tada je Janković bio na konferenciji za medije i on je sve vreme podržavao to što je Đilas bio označen kao glavni magnatus u Srbiji koji kontroliše sve medije - podsetio je Matić.

Matić je dodao da imamo i slučaj Jeremića koji je najgore stvari pričao o Đilasu, a danas ga podržava.

Na to što je Đilas počeo kampanju preko društvenih mreža, preko interneta, a za šta je potrebna ogromna suma novca, Matić je prokomentarisao prikazanu šemu.

Foto: Printscreen

- Na toj šemi se vidi neverovatan poslovni skok Dragana Đilasa, od kada je postao član demokratske stranke, i od kada 2004. biva imenovan za direktora Narodne kancelarije. Vidi se da 2003. njegova firma ostvaruje promet od tri miliona dinara, 2004. ostvaruje 4 milijarde dinara. To je rast od hiljadu puta za godinu dana - istakao je Matić.

Matić je objasnio kako je došlo do tog rasta, rekavši da je u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik, predstavnici velikih kompanija pozivani su u kabinet predsednika Srbije, tu su ih pitali koliki su njihovi marketinški budžeti i direktno im je sugerisano da svoje budžete prebacuju u agenciju Dragana Đilasa.

- To je bila politička odluka. To je bio pritisak na strane i domaće kompanije. Oni su morali da posluju kod Dragana Đilasa, i tako se ostvario pomenuti rast - rekao je Matić.

Foto: Printscreen

Matić je rekao da je Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, u ono vreme bila medijski izolovana u Srbiji, i da je sa njom radio intervju 2010. godine koji je objavljen tek prošle godine, u kom se ona požalila da je medijski izolovana od strane ondašnje vlasti.

Foto: Printscreen

Na temu kolika je količina novca potebna za finansiranje političke kapanje prokomentarisan je Jeremićev slučaj, kao i to da Đilas dva meseca pre raspisivanja izbora vodi agresivnu internet kampanju, za šta su potrebne desetine hiljada evra.

- Kod Jeremića smo utvrdili poreklo tog novca, ali ne i zašto je taj novac dobijen. Danas kada naši mediji ćute o slučaju Jeremić, ćutaće i o dosijeu Dragana Đilasa koji ćemo objaviti uskoro. Saznajemo da je Vuk Jeremić deo mnogo šireg lanca međunarodne korupcije i to će uskoro strani mediji objaviti - naglasio je Matić.

Pomenuta je i pristrasnost Slaviše Lekića, kome se zamera što kao predstavnik nezavisnog udruženja novinara ne kaže da je politički opredeljen, da bi ljudi znali šta se krije iza njegovih stavova.

- Nemojte da se predstavljate da ste nezavistan novinar, da pomoću te priče uzimate sredstva iz inostranstva, jer je to lažno predstavljanje. Lekić se ponaša kao politički ekstremista, a predsednik je UNS-a - istakao je Matić.

#Antidot

#Dragan Đilas

#Marko Matić

'